Gebruik aangepaste privacyverklaring in Generalistische Basis GGZ noodzakelijk

Gepubliceerd: 27 april 2014

De NZa privacyverklaring voor de generalistische Basis GGZ (GB GGZ) die behoort bij de NZa regeling NR/CU- 537 (of NR/CU- 539) is onjuist. Met deze verklaring kan alleen worden voorkomen dat er diagnose-informatie naar het DIS wordt gestuurd, terwijl de mogelijkheid  om te voorkomen dat er diagnose-informatie naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd, ontbreekt.

Wij adviseren zorgverleners in de GB GGZ dan ook met klem om niet de NZA privacyverklaring uit bovengenoemde NZa regeling(en) te gebruiken , maar een door de KDVP aangepaste versie van de privacyverklaring te hanteren die de NZa eerder heeft opgesteld voor de gespecialiseerde GGZ /curatieve zorg. Hier is een uitgebreide toelichting te lezen over het “waarom” van het gebruik van deze aangepaste privacyverklaring

Hier kunt u de aangepaste, voor de GB GGZ te hanteren privacyverklaring uitprinten.

Deze privacyverklaring biedt cliënten de gewenste privacy en is ook in juridisch opzicht correct en legitiem. Dit betekent dat de NZa deze privacyverklaring moet accepteren. Mocht dit onverhoopt tot problemen leiden, dan worden we graag hierover geïnformeerd (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De KDVP heeft de NZa in een brief attent gemaakt op de gebreken in de door hen opgestelde privacyverklaring. Helaas heeft de NZa hierop geen enkele actie ondernomen.

Ook heeft de KDVP in een brief het CBP verzocht om er als toezichthouder bij de NZa op aan te dringen zorg te dragen voor een effectieve digitale declaratiepraktijk, waarbij geen tot de diagnose herleidbare gegevens naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd.