Zembla uitzending 17 april 20:50 uur (Nederland 2) over de jacht op medische gegevens

Gepubliceerd: 06 april 2014

De eerstvolgende uitzending van het programma van Zembla gaat over de jacht op medische gegevens. Een belangrijke onderzoeksvraag in de uitzending is: waarom willen verzekeraars zoveel van ons weten? 

Deze uitzending is van belang voor zowel burgers/patiënten als professionals die zich zorgen maken over de exclusieve sturingsmacht van zorgverzekeraars, zoals die wordt uitgeoefend op basis van eenzijdig opgelegde contracten. Voor professionals is de “keuze” eenvoudig: even tekenen bij het kruisje.

Een andere vraag bij de jacht op medische gegevens is: weten we eigenlijk nog wel waar en hoe de  behandelinformatie die zorgverleners geacht worden digitaal aan te leveren wordt opgeslagen, op welke wijze deze informatie kan worden gekoppeld aan gegevens in andere systemen en door wie deze informatie kan worden gebruikt.

Deze Zembla uitzending gaat over een beslissend spanningsveld in de zorg: de opbouw van exclusieve, uitsluitende informatiemacht van zorgverzekeraars ten koste van privacy, beroepsgeheim en vertrouwelijkheid bij medische zorgverlening.