KDVP publiceert lijst met “privacytarieven” voor 2014 om declareren in de gespecialiseerde ambulante GGZ mogelijk te maken zonder vermelding van diagnose-informatie aan de zorgverzekeraar

Gepubliceerd: 31 augustus 2014

Vanwege het feit dat de NZa nog steeds geen mogelijkheid heeft gerealiseerd om - digitaal- te kunnen declareren via de “bezwaarregeling” waarbij de cliënt een privacyverklaring heeft ondertekend om daarmee aan te geven dat hij/zij niet wil dat er diagnose-informatie naar de verzekeraar wordt gestuurd, heeft de KDVP toch voor 2014 opnieuw een aangepaste lijst met ”privacytarieven” gemaakt.

De lijst met privacytarieven is voor de ambulante, gespecialiseerde GGZ. Omdat elk tarief meer dan èèn keer in de lijst voorkomt, kan de verzekeraar niet weten om welke diagnose het gaat. Ook komt geen enkel tarief boven het maximumtarief van de NZa uit, want dan vindt er geen vergoeding plaats. Mochten er vragen of opmerkingen zijn naar aanleiding van deze lijst met privacytarieven dan horen wij dat graag (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Hier kunt u de lijst met privacytarieven 2014 (met korte inleiding) vinden.

U dient wel tegelijk met uw DBC declaratie de privacyverklaring naar de verzekeraar te sturen. De verzekeraar hoort de nota – met privacytarief - gewoon te voldoen, want het is op basis van de uitspraak van de CBb rechter dat cliënten die aangegeven bezwaar te maken tegen de verplichte verstrekking van diagnose-informatie, de mogelijkheid moeten hebben om dit ook effectief te voorkomen.

Hoewel de KDVP de lijst met privacytarieven als “noodoplossing” nogmaals heeft gecreëerd, blijven wij de overheid erop aanspreken dat de uitspraken van de CBb rechter dwingen tot het realiseren van een effectieve aangepaste digitale declaratieprocedure bij gebruikmaking van een privacyverklaring.

Het uitblijven van een effectieve digitale declaratieprocedure die kan worden gebruikt als bezwaar wordt gemaakt tegen het verstrekken van diagnose-informatie heeft ons doen besluiten om dd 20-8 een formeel handhavingsverzoek aan het CBP te sturen.

Hier kunt u dit handhavingsverzoek lezen.