NZa geeft toe dat DISdata tot personen te herleiden zijn. Zijn wij als burgers jarenlang misleid door Minister Schippers?

Gepubliceerd: 07 september 2015

De organisatie “Open State Foundation” is met steun van Brenno de Winter (www.bigwobber.nl) naar de rechter gestapt omdat zij inzicht wenst te krijgen in tariefverschillen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Voor eenzelfde behandeling worden door verschillende zorgverleners soms geheel verschillende tarieven gerekend en om die reden vroeg Open State Foundation via de  “Wet Openbaarheid van Bestuur” (WOBprocedure)  bij de NZa declaraties op van bepaalde behandelingen die in verschillende ziekenhuizen hadden plaatsgevonden.

De informatie over die behandelingen is gepseudonimiseerd opgeslagen in het DIS dat in mei 2015 is ondergebracht bij de NZa. Bij de oprichting van het DIS in 2006 heeft het CBP de strikte voorwaarde uitgesproken dat het DIS geen tot “personen van vlees en bloed” herleidbare gegevens mocht bevatten en dat de data in het DIS ook niet op indirecte wijze herleidbaar mogen zijn tot personen.

Nu blijkt de NZa aan het verzoek van de Open State Foundation niet te willen voldoen met als argument dat de bij het DIS opgeslagen gegevens wel degelijk herleidbaar zijn tot personen. Dit zou een ongeoorloofde schending van de privacy van burgers betekenen en in strijd zijn met de eis van het CBP. En wat te denken van de geruststellende uitspraken van Minister Schippers waarin zij ons als burgers de garantie gaf dat de DISdata veilig en privacyproof zijn opgeslagen?

Lees hier het volledige artikel over de rechtszaak tegen de NZa op www.platformburgerrechten.nl.