Op 22-4 vergadert Tweede Kamer over jeugdzorg; onderteken onderstaande oproep om vertrouwelijkheid en privacy te bewaken bij jeugdhulpverlening!!

Gepubliceerd: 20 april 2015

Oproep aan de politiek: geen doorbreking medisch beroepsgeheim voor financiële controle


Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft onlangs staatssecretaris Van Rijn geadviseerd om diagnose-informatie en het burgerservicenummer (BSN) aan declaraties van zorgverleners in de jeugdzorg toe te voegen. Dit zou gemeenten in staat stellen om declaraties te kunnen controleren. Maar het zou tegelijk een forse schending van privacyrechten van patiënten en het medisch beroepsgeheim van zorgverleners betekenen. Gemeenten krijgen dan het BSN (en dus NAW gegevens) met een diagnose in hun administratie. Voor gemeenten geldt geen beroepsgeheim en niemand belet de gemeenten de gegevens later ook voor andere doeleinden te gebruiken, waaronder bijvoorbeeld het surveillance-systeem SyRI.


De regeling is er nog niet, dus we kunnen nog invloed uitoefenen!


Woensdag 22 april aanstaande vergadert de Tweede Kamer over de voortgang in de Jeugdzorg. Bovenstaande staat niet specifiek op de agenda, maar het kan zijn dat het dan ter sprake komt. In ieder geval kunnen we verwachten dat de staatssecretaris (of de NZa namens hem) aan de slag gaat om een regeling te ontwerpen zoals het CBP die adviseert.


Maandagavond willen we aan Kamerleden en staatssecretaris Van Rijn een oproep voor een controle-regeling MET behoud van het medisch beroepsgeheim versturen. Hiervoor hebben we informatie ingewonnen bij mr Ab van Eldijk, voorzitter van de KDVP en een deskundige op dit gebied. Op basis van zijn informatie en met zijn hulp zijn we tot bijgevoegde oproep gekomen.


Inmiddels hebben al enkele zorgverleners uit de jeugdzorg toegezegd de oproep te ondertekenen, waaronder Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie , directeur patiëntenzorg bij Curium-LUMC en aankomend voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).


Als je de oproep ook wilt ondertekenen, stuur dan de volgende gegevens vóór maandagavond 19.00 uur naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
- Voornaam + achternaam
- Functie en / of beroep
- Organisatie waar je werkzaam bent indien van toepassing (graag met link naar de website).
- E-mailadres.

Het e-mailadres en de link naar de website zijn bedoeld ter verificatie. Deze gegevens worden niet gepubliceerd, niet voor andere doeleinden gebruikt en aan het eind van de actie weggegooid. Naam, functie en organisatie worden met de oproep meegezonden aan de Kamerleden en de staatssecretaris. Deze gegevens worden ook onder de oproep op internet gepubliceerd.


Mocht je nog zorgverleners in je omgeving kennen die deze oproep wellicht zouden willen ondertekenen, zou ik je zeer erkentelijk zijn als je dit bericht naar hen wilt doorsturen.


Vanaf zondagavond rond 19.30 uur is de oproep ook op website www.privacybarometer.nl te lezen.


Vriendelijke groet,
Reinout Barth.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.privacybarometer.nl
www.facebook.com/PrivacyBarometer
www.twitter.com/@PrivacyBaro


Hier kunt U het document lezen met de titel: “Geen doorbreking medisch beroepsgeheim voor financiële controle”.